2024-04-18
Niespodzianka od Unity Line: 50% rabatu!
Za 98 zł do Szwecji ...
więcej >>>

2024-04-17
Pożar w budynku Børsen – kopenhaskiej Giełdy
Dramat w stolicy Danii ...
więcej >>>

2024-04-16
"Kalevala" wyróżniona przez Unię Europejską
European Heritage Label dla Finów ...
więcej >>>

2024-04-12
Tragedia w Sztokholmie
Polak zamordowany przez nastolatków ...
więcej >>>

2024-04-06
Uniwersytet Gdański: Dni kultury norweskiej
Konferencja naukowa z udziałem publiczności ...
więcej >>>

2024-04-05
Finnlines: prom Malmö - Świnoujście
Otwarcie nowego połączenia Szwecja - Polska ...
więcej >>>

2024-04-03
Wiosenny rabat w Unity Line
15% zniżki na rejsy do Szwecji ...
więcej >>>

2024-04-02
Finnair: Wrocław – Helsinki
Nowe połączenie z Finlandią ...
więcej >>>

2024-03-29
Spokojnej i radosnej Wielkanocy!
...
więcej >>>

2024-03-27
Ludność Wysp Owczych
Dane na dzień 1 lutego 2024 ...
więcej >>>

2024-03-20
Nordyckie opowieści
Książka o legendach z Islandii, Norwegii i Wysp Owczych ...
więcej >>>

2024-03-17
Grindavík: erupcja po raz czwarty
Ewakuacja Blue Lagoon ...
więcej >>>

2024-03-11
Bornholmslinjen: rekord przewozów
Ponad 2 miliony pasażerów rok do roku ...
więcej >>>

2024-03-08
Szwecja dołącza do NATO
Wielki dzień dla Szwedów i sojuszu ...
więcej >>>

2024-03-07
Skandynawia na targach ITB 2024
Berlin: największe targi turystyczne na świecie ...
więcej >>>

2024-03-05
Konkurs Scandlines i Zewu Północy
Nagroda: rejs promem Scandlines ...
więcej >>>

2024-03-03
Klimarådet: podatkami w rolnictwo
Niepewna przyszłość duńskich farmerów ...
więcej >>>

2024-02-25
Skania: protest szwedzkich farmerów
Przeciw spadających dochodom i biurokracji ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2013-09-13

Smaki Norwegii w Warszawie

Warsztaty kulinarne z Innovation Norway

10 września Innovation Norway zorganizowała warsztaty kulinarne pod hasłem Smaki Norwegii, które odbyły się w SmArt Studio przy ulicy Hożej w Warszawie, w których "Zew Północy" miał przyjemność wziąć udział.

Tomasz Jakubiak i jego kulinarny team zaprezentował, jak przygotować różne potrawy z użyciem pochodzących z Norwegii produktów. Tomasz potraktował to zadanie jak grę, swoistą zabawę smakiem, a rezultaty były cudowne - zarówno jeśli chodzi o walory smakowe, wizualne, jak i niezwykłą inspirację.

Dla kuchni norweskiej typowe są proste dania, ale oparte o świeże, najwyższej jakości produkty, z naciskiem na stosowanie produktów lokalnych i regionalnych. Hasłem przewodnim warsztatów były smaki morza, ale używaliśmy także baraniny, która w Polsce nie jest powszechnie jadana. Konrad Konieczny z Innovation Norway przybliżył norweskie kulinaria podczas prezentacji, podkreślając znaczenie renifera w tradycjach kulinarnych Północnej Norwegii.

W menu znalazły się także krewetki, serwowane z odpowiednio przyprawionym majonezem, zupa z dorsza, tatar z łososia, halibut oraz pieczona, marynowana w miodzie, czosnku i tymianku baranina. Wieczór zakończyło zaś ciasto migdałowe...

Więcej informacji o norweskich kulinariach można znaleźć na stronach Visit Norway: www.visitnorway.pl


Informacja i zdjęcie: Siren Knudsen, Norway Inspires, www.norwayinspires.com

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.