10 września Innovation Norway zorganizowała warsztaty kulinarne pod hasłem Smaki Norwegii, które odbyły się w SmArt Studio przy ulicy Hożej w Warszawie, w których "Zew Północy" miał przyjemność wziąć udział.
Tomasz Jakubiak i jego kulinarny team zaprezentował, jak przygotować różne potrawy z użyciem pochodzących z Norwegii produktów. Tomasz potraktował to zadanie jak grę, swoistą zabawę smakiem, a rezultaty były cudowne - zarówno jeśli chodzi o walory smakowe, wizualne, jak i niezwykłą inspirację.
Dla kuchni norweskiej typowe są proste dania, ale oparte o świeże, najwyższej jakości produkty, z naciskiem na stosowanie produktów lokalnych i regionalnych. Hasłem przewodnim warsztatów były smaki morza, ale używaliśmy także baraniny, która w Polsce nie jest powszechnie jadana. Konrad Konieczny z Innovation Norway przybliżył norweskie kulinaria podczas prezentacji, podkreślając znaczenie renifera w tradycjach kulinarnych Północnej Norwegii.
W menu znalazły się także krewetki, serwowane z odpowiednio przyprawionym majonezem, zupa z dorsza, tatar z łososia, halibut oraz pieczona, marynowana w miodzie, czosnku i tymianku baranina. Wieczór zakończyło zaś ciasto migdałowe...
Więcej informacji o norweskich kulinariach można znaleźć na stronach Visit Norway: www.visitnorway.pl
Informacja i zdjęcie: Siren Knudsen, Norway Inspires, www.norwayinspires.com
|