2024-03-29
Spokojnej i radosnej Wielkanocy!
...
więcej >>>

2024-03-27
Ludność Wysp Owczych
Dane na dzień 1 lutego 2024 ...
więcej >>>

2024-03-20
Nordyckie opowieści
Książka o legendach z Islandii, Norwegii i Wysp Owczych ...
więcej >>>

2024-03-17
Grindavík: erupcja po raz czwarty
Ewakuacja Blue Lagoon ...
więcej >>>

2024-03-11
Bornholmslinjen: rekord przewozów
Ponad 2 miliony pasażerów rok do roku ...
więcej >>>

2024-03-08
Szwecja dołącza do NATO
Wielki dzień dla Szwedów i sojuszu ...
więcej >>>

2024-03-07
Skandynawia na targach ITB 2024
Berlin: największe targi turystyczne na świecie ...
więcej >>>

2024-03-05
Konkurs Scandlines i Zewu Północy
Nagroda: rejs promem Scandlines ...
więcej >>>

2024-03-03
Klimarådet: podatkami w rolnictwo
Niepewna przyszłość duńskich farmerów ...
więcej >>>

2024-02-25
Skania: protest szwedzkich farmerów
Przeciw spadających dochodom i biurokracji ...
więcej >>>

2024-02-23
Dania: 10 lat wsparcia dla Ukrainy
Dwustronne porozumienie ws bezpieczeństwa ...
więcej >>>

2024-02-22
Szwecja-Ukraina: rekordowa pomoc wojskowa
Amunicja, łodzie bojowe, systemy przeciwlotnicze ...
więcej >>>

2024-02-15
Øresundsbron: są powody do zadowolenia
Podsumowanie ruchu na największej przeprawie Skandynawii ...
więcej >>>

2024-02-13
Pożar w Liseberg Oceana Vattenvärld
Dramat w Göteborgu ...
więcej >>>

2024-02-12
Alexander Stubb nowym prezydentem Finlandii
Kolejne zwycięstwo fińskiej centroprawicy ...
więcej >>>

2024-02-10
Szwecja: będą strefy kontroli
Walka z przestępczością zorganizowaną ...
więcej >>>

2024-02-08
Islandia, Grindavík: erupcja po raz trzeci
Znów gorąco na półwyspie Reykjanes ...
więcej >>>

2024-02-06
Dueodde i dwie inne plaże Północy w światowym TOP100
Nowa publikacja Lonely Planet „Best Beaches” ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2013-09-27

Norwegia nie tylko piękna, ale i smakowita

Makłowicz w TVP 2 o kuchni norweskiej

O tym jak Norwegia działa na zmysły - nie tylko wzroku ale i podniebienia - przekonał się latem tego roku Robert Makłowicz, którego program "Makłowicz w podróży" odwiedził krainę fiordów. O tym co gotował na norweskim wybrzeżu, co szczególnie podbiło jego podniebienie można będzie się dowiedzieć w czterech najbliższych odcinakach programu. Premiera pierwszego z nich w niedzielę 29 września, kolejne w październiku.

Norwegia słynąca ze spektakularnych fiordów i dzikiej natury w ostatnich latach zyskuje także sławę na kulinarnej mapie świata. Dowodzi tego już trzykrotne zwycięstwo norweskich kucharzy i szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d'Or. Kluczem do sukcesu obok najwyższego kunsztu kulinarnego jest wykorzystanie norweskich, naturalnych produktów pochodzących z krystalicznie czystych fiordów i ekologicznych upraw. To dzięki temu połączeniu w stolicy kraju Oslo, słynącej z doskonałych kucharzy, już trzy restauracje zostały wyróżnione gwiazdkami Michelin?a.

Łagodny klimat u wybrzeży Norwegii, ciepły Prąd Zatokowy - Golfsztrom, czysta przyroda tworzą fantastyczne warunki do eko-upraw i eko-hodowli. Wszystko co tutaj rośnie - począwszy od jagód, poprzez ryby i skorupiaki, a skończywszy na zwierzętach hodowlanych wzrasta wśród nienaruszonej przyrody i dlatego zachowuje najwyższe wartości odżywcze i smak. Norwegia jest prekursorem eko-turystyki na świecie, rząd wspiera wszelkie inicjatywy służące ochronie środowiska naturalnego oraz rozwojowi małych firm, które wytwarzają ekologiczne produkty.

Z norweską kuchnią najbardziej kojarzą się ryby. Niezwykle popularne, co zrozumiałe, jako że są one naturalnym bogactwem tego kraju i od wieków stanowią podstawę tutejszej diety. Norwegia należy do największych eksporterów ryb na świecie, a współcześni Norwegowie zjadają ich 34 kg rocznie (Polacy 12 kg). Do najpopularniejszych należą łosoś i dorsz. Soli się je, smaży, grilluje, gotuje, piecze, wędzi, marynuje... Serwowane są w formie klopsików, puddingów, kotletów, a przede wszystkim zupy - występującej w niezliczonych regionalnych odmianach, z których najbardziej znana jest bergeńska zupa rybna.

Pisząc o rybach nie sposób nie wspomnieć o sztokfiszu - suszonym dorszu, specjale kuchni norweskiej. To na jego bazie przygotowuje się narodową potrawę Portugalii bacalau, której Robert Makłowicz próbował na nabrzeżu Bryggen, zabytkowej części Bergen. Bogactwo norweskich wód to także wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie, a także małże, ostrygi, homary, przegrzebki. Każdy kto lubi dary morza może się w Norwegii poczuć jak w raju. Sam cesarz Wilhelm zachwycał się rybną kartą dań, dwa jego ulubione dania: łososia w czerwonym winie i langustynki z dzikim czosnkiem niedźwiedzim Robert Makłowicz odtworzył w ulubionym hotelu cesarza w Balestrand nad Sognefjordem.

Tereny zdatne do uprawy roli zajmują jedynie 3% powierzchni Norwegii. Mieszkańcy dolin przez wieki zajmowali się zatem wypasem zwierząt. Owiec, kóz, a na północy oczywiście reniferów. W regionie fiordów kucharz-podróżnik zaproponował własną wersję tradycyjnej potrawy jaką są suszone baranie żeberka, podawane tradycyjnie w Wigilię. W wersji pana Roberta zostały ugotowane z dodatkiem liści brzozy.

Na szczególną uwagę zasługują słynne, zachwalane przez koneserów norweskie sery, w smaku całkowicie odmienne od tych dobrze nam znanych, a wśród nich szczególne sery brązowe. Należy do nich popularny ser brunost, wytwarzany według starej receptury ze zsiadłego mleka, głównie koziego. W smaku charakteryzuje się wyjątkową nutką karmelu. Ser ten stanowi ulubiony dodatek do kanapek, często posmarowanych dodatkowo dżemem. Tego typowo norweskiego sera polski kucharz spróbował w Undredal, nad Aurlandsfjordem, gdzie nadal produkuje się go w tradycyjny sposób.

Polski kucharz-podróżnik odwiedził także region Hardanger, popularnie nazywany "sadem Norwegii". Warto być tutaj wiosną, wówczas feerią barw rozkwitają drzewa owocowe, co w otoczeniu surowych i monumentalnych fiordów sprawia niebywałe wrażenie. Tutaj też, zgodnie z norweską proekologiczną polityką, wytwarza się przetwory owocowe oraz produkuje cydr. Niskosłodzony, naturalny cydr przypadł panu Robertowi do gustu, a jeszcze bardziej jego podniebienie zachwycił aquavit - tradycyjna norweska wódka wyrabiana z ziemniaków, z dodatkiem kminku i ziół. Jej odmiana o nazwie L?iten Linie dojrzewa w opracowanym ponad sto lat temu procesie, który obejmuje podróż statkiem w dębowych beczkach. W ten sposób aquavit Linie przekracza dwukrotnie równik i dopiero wtedy jest gotowy do spożycia. Na etykiecie można znaleźć trasę odbytej podróży. Sk?l! Na zdrowie.

Odcinki programu "Makłowicz w podróży", Norwegia, w dniach: 29 września oraz 6, 13 i 20 października, TVP 2, godzina 11:30


Źródło: Visit Norway

Na zdjęciu: Robert Makłowicz podczas przygotowania jednego z odcinków (fot. Konrad Konieczny)

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.