Gęś to jeden z symboli szwedzkiej Skanii. To główny region Skandynawii, gdzie tradycja uczty z gęsiną w roli głównej, w wigilię Św. Marcina, jest nadal kultywowana.
Ale i my powracamy to tego niegdyś popularnego zwyczaju, czego przykładem jest rozpoczynająca się dziś w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie VI edycja Gęsiny - największej imprezy plenerowej w Polsce, związanej ze zwyczajem spożywania gęsiny z okazji Św. Marcina.
W programie liczne atrakcje, jednakowoż najważniejsze będą oczywiście kulinaria. Goście, którzy zjadą do Swołowa, będą mieli okazję spróbować takich smakołyków jak gęś pieczona, półgęski wędzone, galarety i gęsi smalec, żołądki gęsie, brukwianka na gęsinie, kartoflanka na gęsinie.
Szczegóły: www.muzeum.swolowo.pl
|