2020-02-19
Michelin: Nordic Countries Guide 2020
Gwiazdki rozdane w Trondheim ...
więcej >>>

2020-02-17
Pielgrzymim szlakiem na Bornholmie
75 km w cztery dni ...
więcej >>>

2020-02-11
Wyspy Owcze - przewodnik turystyczno-kulturowy
Powstaje nowa publikacja o niezwykłym archipelagu ...
więcej >>>

2020-02-04
Tromsø: w aptekach zabrakło maseczek
Ostatni chińscy turyści na północy Norwegii ...
więcej >>>

2020-01-30
Najlepsze pola golfowe Północy
Ranking Golfhäftet ...
więcej >>>

2020-01-28
Ystad: nietypowy spór gmina – tornväktaren
300-letnia tradycja St. Maria Kyrka zagrożona ...
więcej >>>

2020-01-27
Z "Zewem Północy" do Arktyki
Na Svalbard latem i zimą ...
więcej >>>

2020-01-24
Płock: "północny" konkurs plastyczny rozstrzygnięty
VIII Festiwal Zorzy Polarnej ...
więcej >>>

2020-01-22
Bornholm: nowa strategia marketingowa
Destination Bornholm planuje 5% wzrostu ...
więcej >>>

2020-01-21
Wernisaż wystawy „Spotkanie z Zorzą Polarną”
Płock: VIII Festiwal Zorzy Polarnej ...
więcej >>>

2020-01-17
W Poznaniu o Grenlandii i kulturze Inuitów
UAM: spotkanie ze Zdeňkem Lyčką ...
więcej >>>

2020-01-13
Samochód Gangu Olsena sprzedany
Chevrolet Bell Air z 1959 za 2,2 mln DKK ...
więcej >>>

2020-01-08
O Danii podczas wojny i nie tylko
Gdynia: spotkanie z prof. Krzysztofem Kubiakiem ...
więcej >>>

2020-01-05
PostNord Denmark: Małgorzata II na znaczkach
80. rocznica urodzin królowej ...
więcej >>>

2019-12-31
NOWY ROK 2020
...
więcej >>>

2019-12-30
Pomóż w sprzątaniu Arktyki
Sørkapp Marine Litter Cleanup ...
więcej >>>

2019-12-23
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
...
więcej >>>

2019-12-21
Wyspy Owcze: nowy pomysł na promocję
Akcja “Closed for Maintenance, Open for Voluntourism” ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2014-10-15

Norsk Rakfiskfestival coraz bliżej

Sfermentowany pstrąg przysmakiem

Wśród typowo norweskich dań z ryb są i takie, które budzą kontrowersje, zwłaszcza wśród cudzoziemców. Przykładami są ryba ługowana – lutefisk, i ryba moczona w solance, gdzie przechodzi kilkumiesięczną fermentację – rakfisk.

W tej roli występuje pstrąg potokowy, a sama metoda jego przyrządzenia pochodzi jeszcze ze średniowiecza. Ponieważ chodzi o pstrągi słodkowodne, produkcja rakfisk rozwinęła się z dala od wybrzeża. Dziś jest to na tyle popularne danie, że doczekało się swojego festiwalu. Jest nim Norsk Rakfiskfestival, którego kolejna edycja odbędzie się w dniach 30.10.2014-1.11.2014 w Fagernes w Opplandzie, w którego okolicach działają producenci rakfisk. Roczna produkcja sfermentowanego pstrąga sięga 400 ton, z tego trzy zjadane są podczas festiwalu.

Rakfisk zwykle spożywa się na tradycyjnym placku lefse (z ziemniaków i mąki), z cebulką i śmietaną.

Więcej o festiwalu: www.rakfisk.no

Fot. Wikimedia.org

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.