2020-02-19
Michelin: Nordic Countries Guide 2020
Gwiazdki rozdane w Trondheim ...
więcej >>>

2020-02-17
Pielgrzymim szlakiem na Bornholmie
75 km w cztery dni ...
więcej >>>

2020-02-11
Wyspy Owcze - przewodnik turystyczno-kulturowy
Powstaje nowa publikacja o niezwykłym archipelagu ...
więcej >>>

2020-02-04
Tromsø: w aptekach zabrakło maseczek
Ostatni chińscy turyści na północy Norwegii ...
więcej >>>

2020-01-30
Najlepsze pola golfowe Północy
Ranking Golfhäftet ...
więcej >>>

2020-01-28
Ystad: nietypowy spór gmina – tornväktaren
300-letnia tradycja St. Maria Kyrka zagrożona ...
więcej >>>

2020-01-27
Z "Zewem Północy" do Arktyki
Na Svalbard latem i zimą ...
więcej >>>

2020-01-24
Płock: "północny" konkurs plastyczny rozstrzygnięty
VIII Festiwal Zorzy Polarnej ...
więcej >>>

2020-01-22
Bornholm: nowa strategia marketingowa
Destination Bornholm planuje 5% wzrostu ...
więcej >>>

2020-01-21
Wernisaż wystawy „Spotkanie z Zorzą Polarną”
Płock: VIII Festiwal Zorzy Polarnej ...
więcej >>>

2020-01-17
W Poznaniu o Grenlandii i kulturze Inuitów
UAM: spotkanie ze Zdeňkem Lyčką ...
więcej >>>

2020-01-13
Samochód Gangu Olsena sprzedany
Chevrolet Bell Air z 1959 za 2,2 mln DKK ...
więcej >>>

2020-01-08
O Danii podczas wojny i nie tylko
Gdynia: spotkanie z prof. Krzysztofem Kubiakiem ...
więcej >>>

2020-01-05
PostNord Denmark: Małgorzata II na znaczkach
80. rocznica urodzin królowej ...
więcej >>>

2019-12-31
NOWY ROK 2020
...
więcej >>>

2019-12-30
Pomóż w sprzątaniu Arktyki
Sørkapp Marine Litter Cleanup ...
więcej >>>

2019-12-23
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
...
więcej >>>

2019-12-21
Wyspy Owcze: nowy pomysł na promocję
Akcja “Closed for Maintenance, Open for Voluntourism” ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2015-02-08

Bocuse d'Or 2015: laur dla Norwegów

Najlepszy kucharz świata gotuje w Bekkjarvik

28 stycznia 2015 roku we francuskim Lyonie zakończyła się kolejna edycja słynnego konkursu kulinarnego Bocuse d'Or, który jest odpowiednikiem gastronomicznych mistrzostw świata.

Już po raz piąty zwycięzcami tej imprezy okazali się Norwegowie, potwierdzając swój wyjątkowy status na kulinarnej mapie świata. Gwiazdą czteroosobowej reprezentacji kraju i zarazem złotym medalistą został 29-letni Ørjan Johannessen, szef kuchni restauracji Bekkjarvik Gjestgiveri w Bekkjarvik na wyspie Selbjørn w gminie Austevoll w Fiordach Norwegii. Kierowana przez niego restauracja serwuje przede wszystkim dania z wykorzystaniem świeżych owoców morza, ale wśród popisowych potraw jest także baranina.

Warto dodać, że w konkursie wzięły udział 24 narodowe zespoły (niestety, bez Polski), a w pierwszej dziesiątce znalazły się wszystkie państwa skandynawskie: Szwecja wywalczyła brąz, Finlandia czwarte miejsce, Dania szóste a Islandia ósme.

Tradycyjny pensjonat Bekkjarvik Gjestgiveri jest położony na niewielkim archipelagu, rozciągającym się pomiędzy Bergen a Haugesundem. Specjalizuje się m.in. w organizowaniu pobytów dla firm, ale od 2013 roku, kiedy Ørjan Johannessen po raz pierwszy trafił do finału Bocuse d'Or, coraz bardziej interesują się nim smakosze z całego świata. Do Bekkjarvik można dojechać z Bergen w ciągu 1,5 godziny, wliczywszy w to przeprawę promową Krokeide – Hufthamar.

www.bocusedor.com

Na zdjęciu: jedno z dań przygotowanych przez Norwegów podczas Bocuse d'Or 2015 (fot. Le Fotographe / Sirha)

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.