2019-07-14
Øresundsbroen: to już 19 lat !
Przeprawa mostowo-tunelowa przez Sund ...
więcej >>>

2019-07-12
Bornholm: European Street Market
Smakołyki i rzemiosło na rynku w Rønne ...
więcej >>>

2019-07-10
Preikestolen: wzrost liczby wypadków
Zła pogoda jedną z przyczyn ...
więcej >>>

2019-07-07
„Chleb i kanelbulle”: polsko-szwedzka wystawa
Terminal w Świnoujściu zaprasza ...
więcej >>>

2019-07-03
AS-12 „Loszarik”: 14 marynarzy nie żyje
Tragedia na Morzu Barentsa ...
więcej >>>

2019-07-02
Szwecja: zakaz palenia od 1 lipca
Zwolennikom tytoniu coraz trudniej ...
więcej >>>

2019-07-01
Nowa trasa Gdańsk – Molde
Loty do Vestlandet z Wizz Air od listopada ...
więcej >>>

2019-06-26
TOP 10 najlepszych restauracji świata
NOMA i GERANIUM w czołówce ...
więcej >>>

2019-06-24
Norwegian: kolejne połączenia z Polską
Z Gdańska i Szczecina do Bergen ...
więcej >>>

2019-06-21
Szwecja: Midsommar, Norwegia: największe ognisko świata
Skandynawska noc świętojańska ...
więcej >>>

2019-06-19
Bornholms Museum: nowa odsłona strony
Największa placówka muzealna Bornholmu ...
więcej >>>

2019-06-18
Magazyn Skandynawski "Zew Północy" nr 34
Szerpowie w Norwegii, geoIslandia, legendy Wysp Owczych ...
więcej >>>

2019-06-17
Fundacja forScience: czas na Północ
Sørkapp Marine Litter Cleanup ...
więcej >>>

2019-06-16
IX edycja Folkemødet
Największy festiwal polityczny Skandynawii ...
więcej >>>

2019-06-12
Dannebrog: 800 lat
Duńska flaga najstarszą na świecie ...
więcej >>>

2019-06-11
„Chleb i kanebulle”: Szwedzi w Polsce, Polacy w Szwecji
Wystawa plenerowa Ambasady Szwecji ...
więcej >>>

2019-06-07
Color Line: prom hybrydowy wkrótce na szlaku
Nowa jakość na trasie Sandefjord – Strömstad ...
więcej >>>

2019-06-06
6 czerwca – święto narodowe Szwecji
Pamiątka koronacji Gustawa I Wazy ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2015-02-08

Bocuse d'Or 2015: laur dla Norwegów

Najlepszy kucharz świata gotuje w Bekkjarvik

28 stycznia 2015 roku we francuskim Lyonie zakończyła się kolejna edycja słynnego konkursu kulinarnego Bocuse d'Or, który jest odpowiednikiem gastronomicznych mistrzostw świata.

Już po raz piąty zwycięzcami tej imprezy okazali się Norwegowie, potwierdzając swój wyjątkowy status na kulinarnej mapie świata. Gwiazdą czteroosobowej reprezentacji kraju i zarazem złotym medalistą został 29-letni Ørjan Johannessen, szef kuchni restauracji Bekkjarvik Gjestgiveri w Bekkjarvik na wyspie Selbjørn w gminie Austevoll w Fiordach Norwegii. Kierowana przez niego restauracja serwuje przede wszystkim dania z wykorzystaniem świeżych owoców morza, ale wśród popisowych potraw jest także baranina.

Warto dodać, że w konkursie wzięły udział 24 narodowe zespoły (niestety, bez Polski), a w pierwszej dziesiątce znalazły się wszystkie państwa skandynawskie: Szwecja wywalczyła brąz, Finlandia czwarte miejsce, Dania szóste a Islandia ósme.

Tradycyjny pensjonat Bekkjarvik Gjestgiveri jest położony na niewielkim archipelagu, rozciągającym się pomiędzy Bergen a Haugesundem. Specjalizuje się m.in. w organizowaniu pobytów dla firm, ale od 2013 roku, kiedy Ørjan Johannessen po raz pierwszy trafił do finału Bocuse d'Or, coraz bardziej interesują się nim smakosze z całego świata. Do Bekkjarvik można dojechać z Bergen w ciągu 1,5 godziny, wliczywszy w to przeprawę promową Krokeide – Hufthamar.

www.bocusedor.com

Na zdjęciu: jedno z dań przygotowanych przez Norwegów podczas Bocuse d'Or 2015 (fot. Le Fotographe / Sirha)

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2011 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.