2019-01-21
Norwegia: decyzja o wydaleniu polskiego konsula
Sławomir Kowalski i jego walka z Barnevernet ...
więcej >>>

2019-01-20
Helsinki: MATKA 2019
Największe targi turystyczne na Północy ...
więcej >>>

2019-01-18
Stefan Löfven nowym premierem Szwecji
Nowy rząd po 131 dniach ...
więcej >>>

2019-01-15
Unity Line: taniej do Szwecji o 25%
Styczniowe promocje szczecińskiego przewoźnika ...
więcej >>>

2019-01-13
Płock: VII Festiwal Zorzy Polarnej
Program wydarzeń na styczeń 2019 ...
więcej >>>

2019-01-11
Znów huragan na Północy
Trudne warunki od Kiruny po Svalbard ...
więcej >>>

2019-01-07
Holmene – ambitny projekt dla Kopenhagi
2040: nowa dzielnica biznesowa... na wodzie ...
więcej >>>

2019-01-02
Alfrida: paraliż ruchu promów i katastrofa na Storebæltsbroen
Sztormowe wejście w Nowy Rok ...
więcej >>>

2018-12-31
Pomyślnego Nowego Roku 2019!
...
więcej >>>

2018-12-30
Vejle: sukces Fjordenhus
170 000 zwiedzających w pół roku ...
więcej >>>

2018-12-24
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!
...
więcej >>>

2018-12-20
Voss: będzie kolejka gondolowa
2019: nowe oblicze popularnego kurortu ...
więcej >>>

2018-12-17
Kompas Wikingów 2019
Rejs do Szwecji z imprezą na orientację ...
więcej >>>

2018-12-15
Stena Line: zawieszenie linii do Nynäshamn
Ostatnie rejsy Vikingland ...
więcej >>>

2018-12-13
Święta Łucja przybywa
Świece, procesje i ciastka z szafranem ...
więcej >>>

2018-12-11
Płock: VII Festiwal Zorzy Polarnej
Edycja 2018/2019: „W drodze na Północ” ...
więcej >>>

2018-12-10
Uroczyste wręczenie Nagród Nobla
Gale noblowskie w Sztokholmie i Oslo ...
więcej >>>

2018-12-06
Święto narodowe Finlandii
101. rocznica uzyskania niepodległości ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  



2015-02-08

Bocuse d'Or 2015: laur dla Norwegów

Najlepszy kucharz świata gotuje w Bekkjarvik

28 stycznia 2015 roku we francuskim Lyonie zakończyła się kolejna edycja słynnego konkursu kulinarnego Bocuse d'Or, który jest odpowiednikiem gastronomicznych mistrzostw świata.

Już po raz piąty zwycięzcami tej imprezy okazali się Norwegowie, potwierdzając swój wyjątkowy status na kulinarnej mapie świata. Gwiazdą czteroosobowej reprezentacji kraju i zarazem złotym medalistą został 29-letni Ørjan Johannessen, szef kuchni restauracji Bekkjarvik Gjestgiveri w Bekkjarvik na wyspie Selbjørn w gminie Austevoll w Fiordach Norwegii. Kierowana przez niego restauracja serwuje przede wszystkim dania z wykorzystaniem świeżych owoców morza, ale wśród popisowych potraw jest także baranina.

Warto dodać, że w konkursie wzięły udział 24 narodowe zespoły (niestety, bez Polski), a w pierwszej dziesiątce znalazły się wszystkie państwa skandynawskie: Szwecja wywalczyła brąz, Finlandia czwarte miejsce, Dania szóste a Islandia ósme.

Tradycyjny pensjonat Bekkjarvik Gjestgiveri jest położony na niewielkim archipelagu, rozciągającym się pomiędzy Bergen a Haugesundem. Specjalizuje się m.in. w organizowaniu pobytów dla firm, ale od 2013 roku, kiedy Ørjan Johannessen po raz pierwszy trafił do finału Bocuse d'Or, coraz bardziej interesują się nim smakosze z całego świata. Do Bekkjarvik można dojechać z Bergen w ciągu 1,5 godziny, wliczywszy w to przeprawę promową Krokeide – Hufthamar.

www.bocusedor.com

Na zdjęciu: jedno z dań przygotowanych przez Norwegów podczas Bocuse d'Or 2015 (fot. Le Fotographe / Sirha)

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2011 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.