2024-04-16
"Kalevala" wyróżniona przez Unię Europejską
European Heritage Label dla Finów ...
więcej >>>

2024-04-12
Tragedia w Sztokholmie
Polak zamordowany przez nastolatków ...
więcej >>>

2024-04-06
Uniwersytet Gdański: Dni kultury norweskiej
Konferencja naukowa z udziałem publiczności ...
więcej >>>

2024-04-05
Finnlines: prom Malmö - Świnoujście
Otwarcie nowego połączenia Szwecja - Polska ...
więcej >>>

2024-04-03
Wiosenny rabat w Unity Line
15% zniżki na rejsy do Szwecji ...
więcej >>>

2024-04-02
Finnair: Wrocław – Helsinki
Nowe połączenie z Finlandią ...
więcej >>>

2024-03-29
Spokojnej i radosnej Wielkanocy!
...
więcej >>>

2024-03-27
Ludność Wysp Owczych
Dane na dzień 1 lutego 2024 ...
więcej >>>

2024-03-20
Nordyckie opowieści
Książka o legendach z Islandii, Norwegii i Wysp Owczych ...
więcej >>>

2024-03-17
Grindavík: erupcja po raz czwarty
Ewakuacja Blue Lagoon ...
więcej >>>

2024-03-11
Bornholmslinjen: rekord przewozów
Ponad 2 miliony pasażerów rok do roku ...
więcej >>>

2024-03-08
Szwecja dołącza do NATO
Wielki dzień dla Szwedów i sojuszu ...
więcej >>>

2024-03-07
Skandynawia na targach ITB 2024
Berlin: największe targi turystyczne na świecie ...
więcej >>>

2024-03-05
Konkurs Scandlines i Zewu Północy
Nagroda: rejs promem Scandlines ...
więcej >>>

2024-03-03
Klimarådet: podatkami w rolnictwo
Niepewna przyszłość duńskich farmerów ...
więcej >>>

2024-02-25
Skania: protest szwedzkich farmerów
Przeciw spadających dochodom i biurokracji ...
więcej >>>

2024-02-23
Dania: 10 lat wsparcia dla Ukrainy
Dwustronne porozumienie ws bezpieczeństwa ...
więcej >>>

2024-02-22
Szwecja-Ukraina: rekordowa pomoc wojskowa
Amunicja, łodzie bojowe, systemy przeciwlotnicze ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2015-02-08

Bocuse d'Or 2015: laur dla Norwegów

Najlepszy kucharz świata gotuje w Bekkjarvik

28 stycznia 2015 roku we francuskim Lyonie zakończyła się kolejna edycja słynnego konkursu kulinarnego Bocuse d'Or, który jest odpowiednikiem gastronomicznych mistrzostw świata.

Już po raz piąty zwycięzcami tej imprezy okazali się Norwegowie, potwierdzając swój wyjątkowy status na kulinarnej mapie świata. Gwiazdą czteroosobowej reprezentacji kraju i zarazem złotym medalistą został 29-letni ?rjan Johannessen, szef kuchni restauracji Bekkjarvik Gjestgiveri w Bekkjarvik na wyspie Selbj?rn w gminie Austevoll w Fiordach Norwegii. Kierowana przez niego restauracja serwuje przede wszystkim dania z wykorzystaniem świeżych owoców morza, ale wśród popisowych potraw jest także baranina.

Warto dodać, że w konkursie wzięły udział 24 narodowe zespoły (niestety, bez Polski), a w pierwszej dziesiątce znalazły się wszystkie państwa skandynawskie: Szwecja wywalczyła brąz, Finlandia czwarte miejsce, Dania szóste a Islandia ósme.

Tradycyjny pensjonat Bekkjarvik Gjestgiveri jest położony na niewielkim archipelagu, rozciągającym się pomiędzy Bergen a Haugesundem. Specjalizuje się m.in. w organizowaniu pobytów dla firm, ale od 2013 roku, kiedy ?rjan Johannessen po raz pierwszy trafił do finału Bocuse d'Or, coraz bardziej interesują się nim smakosze z całego świata. Do Bekkjarvik można dojechać z Bergen w ciągu 1,5 godziny, wliczywszy w to przeprawę promową Krokeide - Hufthamar.

www.bocusedor.com

Na zdjęciu: jedno z dań przygotowanych przez Norwegów podczas Bocuse d'Or 2015 (fot. Le Fotographe / Sirha)

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.