2020-02-19
Michelin: Nordic Countries Guide 2020
Gwiazdki rozdane w Trondheim ...
więcej >>>

2020-02-17
Pielgrzymim szlakiem na Bornholmie
75 km w cztery dni ...
więcej >>>

2020-02-11
Wyspy Owcze - przewodnik turystyczno-kulturowy
Powstaje nowa publikacja o niezwykłym archipelagu ...
więcej >>>

2020-02-04
Tromsø: w aptekach zabrakło maseczek
Ostatni chińscy turyści na północy Norwegii ...
więcej >>>

2020-01-30
Najlepsze pola golfowe Północy
Ranking Golfhäftet ...
więcej >>>

2020-01-28
Ystad: nietypowy spór gmina – tornväktaren
300-letnia tradycja St. Maria Kyrka zagrożona ...
więcej >>>

2020-01-27
Z "Zewem Północy" do Arktyki
Na Svalbard latem i zimą ...
więcej >>>

2020-01-24
Płock: "północny" konkurs plastyczny rozstrzygnięty
VIII Festiwal Zorzy Polarnej ...
więcej >>>

2020-01-22
Bornholm: nowa strategia marketingowa
Destination Bornholm planuje 5% wzrostu ...
więcej >>>

2020-01-21
Wernisaż wystawy „Spotkanie z Zorzą Polarną”
Płock: VIII Festiwal Zorzy Polarnej ...
więcej >>>

2020-01-17
W Poznaniu o Grenlandii i kulturze Inuitów
UAM: spotkanie ze Zdeňkem Lyčką ...
więcej >>>

2020-01-13
Samochód Gangu Olsena sprzedany
Chevrolet Bell Air z 1959 za 2,2 mln DKK ...
więcej >>>

2020-01-08
O Danii podczas wojny i nie tylko
Gdynia: spotkanie z prof. Krzysztofem Kubiakiem ...
więcej >>>

2020-01-05
PostNord Denmark: Małgorzata II na znaczkach
80. rocznica urodzin królowej ...
więcej >>>

2019-12-31
NOWY ROK 2020
...
więcej >>>

2019-12-30
Pomóż w sprzątaniu Arktyki
Sørkapp Marine Litter Cleanup ...
więcej >>>

2019-12-23
Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
...
więcej >>>

2019-12-21
Wyspy Owcze: nowy pomysł na promocję
Akcja “Closed for Maintenance, Open for Voluntourism” ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2015-12-15

Norwegia: rekordowa liczba gatunków Juleøl

Szczyt konsumpcji piwa świątecznego

Jedną tradycji związanych z Adwentem i Bożym Narodzeniem w Skandynawii, a zatem także w Norwegii, jest produkcja dedykowanego temu okresowi piwa zwanego Juleøl, czyli piwa bożonarodzeniowego lub świątecznego.

Każdy szanujący się norweski browar ma w swojej ofercie Juleøl. Piwo świąteczne różni się nieco o trunków warzonych w pozostałej części roku – zwykle jest mocniejsze, często powyżej 6%, nieco ciemniejsze, obfitujące w nuty korzenne, orzechowe czy czekoladowe, z obfitą pianą. W tegorocznym Adwencie pojawiło się aż 61 gatunków norweskiego Juleøl, co jest nowym rekordem.

Nic dziwnego, że pojawiły się równie liczne ich rankingi. W jednym z nich, przygotowanym przez Ølakademiet – Norweską Akademię Piwa – na czele znalazły się trunki z browaru Ringnes AS. Zwycięzcą okazało się Dahls Juleøl, a drugie miejsce przypadło Ringnes Juleøl. Co ciekawe, obydwa piwa są nieco słabsze (odpowiednio 4,6% i 4,5%), co zapewne wynika ze przepisów dotyczących dystrybucji alkoholu w Norwegii (napoje o zawartości powyżej 4,75% można kupić jedynie w sklepach państwowej sieci Vinmonopolet). Spełniają za to pozostałe warunki, doskonale pasując do bożonarodzeniowych, norweskich smakołyków.

www.ol-akademiet.no

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.