Jedną tradycji związanych z Adwentem i Bożym Narodzeniem w Skandynawii, a zatem także w Norwegii, jest produkcja dedykowanego temu okresowi piwa zwanego Jule?l, czyli piwa bożonarodzeniowego lub świątecznego.
Każdy szanujący się norweski browar ma w swojej ofercie Jule?l. Piwo świąteczne różni się nieco o trunków warzonych w pozostałej części roku - zwykle jest mocniejsze, często powyżej 6%, nieco ciemniejsze, obfitujące w nuty korzenne, orzechowe czy czekoladowe, z obfitą pianą. W tegorocznym Adwencie pojawiło się aż 61 gatunków norweskiego Jule?l, co jest nowym rekordem.
Nic dziwnego, że pojawiły się równie liczne ich rankingi. W jednym z nich, przygotowanym przez ?lakademiet - Norweską Akademię Piwa - na czele znalazły się trunki z browaru Ringnes AS. Zwycięzcą okazało się Dahls Jule?l, a drugie miejsce przypadło Ringnes Jule?l. Co ciekawe, obydwa piwa są nieco słabsze (odpowiednio 4,6% i 4,5%), co zapewne wynika ze przepisów dotyczących dystrybucji alkoholu w Norwegii (napoje o zawartości powyżej 4,75% można kupić jedynie w sklepach państwowej sieci Vinmonopolet). Spełniają za to pozostałe warunki, doskonale pasując do bożonarodzeniowych, norweskich smakołyków.
www.ol-akademiet.no
|