2019-03-26
Norwegia: archeologiczna sensacja
Odnaleziono statek wikingów ...
więcej >>>

2019-03-24
Płock: VII Festiwal Zorzy Polarnej
Ostatni akord: film „Tropiciel” ...
więcej >>>

2019-03-21
Kompas Wikingów
Rejst do Szwecji z imprezą na orientację ...
więcej >>>

2019-03-18
Płock: VII Festiwal Zorzy Polarnej
Finisaż wystawy „Samowie – ludzie Północy” ...
więcej >>>

2019-03-15
Wyjazd: dookoła cieśniny Sund
Kopenhaga na rowerze i nie tylko! ...
więcej >>>

2019-03-13
Magazyn Skandynawski "Zew Północy" nr 33
Zorza polarna, zamki Zelandii, dach Telemarku ...
więcej >>>

2019-03-12
Północne wyprawy na Kolosach
XXI Ogólnopolskie Spotkania Podróżników, Żeglarzy i Alpinistów ...
więcej >>>

2019-03-12
Gdańsk: Forum Biznesowe Polska - Wyspy Owcze
Nowa inicjatywa polsko-farerska ...
więcej >>>

2019-03-08
Kino Luna: Wyspy Wikingów – Norskehavet
Pokaz ze slajdami Konrada Koniecznego ...
więcej >>>

2019-03-07
„Farerskie kadry” już dostępne
Nowa książka o Wyspach Owczych ...
więcej >>>

2019-03-05
Nowa książka: „Witajcie na cholernej Arktyce”
Życie na północy Norwegii, zorza i husky ...
więcej >>>

2019-03-03
3 marca: startuje Vasaloppet
Największy bieg narciarski na świecie ...
więcej >>>

2019-03-02
Fastelavn – duńskie zapusty
Ciekawa tradycja w Danii i na Bornholmie ...
więcej >>>

2019-03-01
Żołnierze Wyklęci - pamiętamy
...
więcej >>>

2019-02-25
Kompas Wikingów 2019
Rejs do Szwecji z imprezą na orientację ...
więcej >>>

2019-02-24
Lotniczy incydent nad Bałtykiem
Prowokacja z udziałem myśliwca Su-27 ...
więcej >>>

2019-02-21
Płock: VII Festiwal Zorzy Polarnej
Program wydarzeń w marcu ...
więcej >>>

2019-02-18
Solo Svalbard Adventure – samotnie na szczyt
Newtontoppen i pomoc dla Kasi Wondołowskiej ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  



2018-10-29

Malmö: muzeum obrzydliwego jedzenia

Dla odważnych, do stycznia 2019

29 października 2018 roku w Slagthuset – budynku dawnej rzeźni, będącej obecnie centrum kulturalno-wystawowym w szwedzkim Malmö, otwarto wystawę najbardziej „niejadalnych” dań, funkcjonującą pod nazwą Disgusting Food Museum, czyli Muzeum Obrzydliwego Jedzenia.

Zgromadzono tu 80 potraw z całego świata, będących prawdziwym wyzwaniem dla zmysłów, a konkretnie – smaku, węchu i wzroku. Eksponaty są „interaktywne”, można je próbować , wąchać i dotykać. Na odważnych czekają hákarl - sfermentowany rekin, smakołyk z Islandii, byczy penis z Chin, casu marzu – ser owczy z Sardynii z żywymi larwami much, durian – azjatycki owoc o silnej, nieprzyjemnej woni, zupa z nietoperza z egzotycznej Mikronezji, czy nattō, japońska potrawa ze sfermentowanych nasion soi. Szwecję reprezentuje oczywiście sfermentowany śledź – surströmming, co ciekawe, są też uwielbiane przez Skandynawów różne wyroby na bazie lukrecji.

Wystawa będzie czynna do 27 stycznia 2019, następnie ruszy w dalszą drogę. Wstęp nie jest tani, co wynika z konieczności zapewnienia świeżości eksponatów, i wynosi 185 SEK od osoby.

Disgusting Food Museum to kolejny nietypowy projekt dr. Samuela Westa, osiadłego w Szwecji amerykańskiego psychologa. Kolejny, bowiem w czerwcu 2018 roku w Helsingborgu otwarto Muzeum Porażek - Museum of Failures, gdzie przedstawiono około 50 produktów, które z różnych względów nie spełniły nadziei, jakie w nich pokładano. Podobnie jak Disgusting Food Museum, Muzuem Porażek ma charakter wystawy czasowej – można ją oglądać także do stycznia 2019 roku.

Więcej: www.disgustingfoodmuseum.com

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2011 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.