2019-07-20
Jutlandia: Vorbasse Marked
Jeden z największych jarmarków Skandynawii ...
więcej >>>

2019-07-19
Ystad: milionowy pasażer
Rekordowy ruch promowy w 2019 ...
więcej >>>

2019-07-14
Øresundsbroen: to już 19 lat !
Przeprawa mostowo-tunelowa przez Sund ...
więcej >>>

2019-07-12
Bornholm: European Street Market
Smakołyki i rzemiosło na rynku w Rønne ...
więcej >>>

2019-07-10
Preikestolen: wzrost liczby wypadków
Zła pogoda jedną z przyczyn ...
więcej >>>

2019-07-07
„Chleb i kanelbulle”: polsko-szwedzka wystawa
Terminal w Świnoujściu zaprasza ...
więcej >>>

2019-07-03
AS-12 „Loszarik”: 14 marynarzy nie żyje
Tragedia na Morzu Barentsa ...
więcej >>>

2019-07-02
Szwecja: zakaz palenia od 1 lipca
Zwolennikom tytoniu coraz trudniej ...
więcej >>>

2019-07-01
Nowa trasa Gdańsk – Molde
Loty do Vestlandet z Wizz Air od listopada ...
więcej >>>

2019-06-26
TOP 10 najlepszych restauracji świata
NOMA i GERANIUM w czołówce ...
więcej >>>

2019-06-24
Norwegian: kolejne połączenia z Polską
Z Gdańska i Szczecina do Bergen ...
więcej >>>

2019-06-21
Szwecja: Midsommar, Norwegia: największe ognisko świata
Skandynawska noc świętojańska ...
więcej >>>

2019-06-19
Bornholms Museum: nowa odsłona strony
Największa placówka muzealna Bornholmu ...
więcej >>>

2019-06-18
Magazyn Skandynawski "Zew Północy" nr 34
Szerpowie w Norwegii, geoIslandia, legendy Wysp Owczych ...
więcej >>>

2019-06-17
Fundacja forScience: czas na Północ
Sørkapp Marine Litter Cleanup ...
więcej >>>

2019-06-16
IX edycja Folkemødet
Największy festiwal polityczny Skandynawii ...
więcej >>>

2019-06-12
Dannebrog: 800 lat
Duńska flaga najstarszą na świecie ...
więcej >>>

2019-06-11
„Chleb i kanebulle”: Szwedzi w Polsce, Polacy w Szwecji
Wystawa plenerowa Ambasady Szwecji ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2018-10-29

Malmö: muzeum obrzydliwego jedzenia

Dla odważnych, do stycznia 2019

29 października 2018 roku w Slagthuset – budynku dawnej rzeźni, będącej obecnie centrum kulturalno-wystawowym w szwedzkim Malmö, otwarto wystawę najbardziej „niejadalnych” dań, funkcjonującą pod nazwą Disgusting Food Museum, czyli Muzeum Obrzydliwego Jedzenia.

Zgromadzono tu 80 potraw z całego świata, będących prawdziwym wyzwaniem dla zmysłów, a konkretnie – smaku, węchu i wzroku. Eksponaty są „interaktywne”, można je próbować , wąchać i dotykać. Na odważnych czekają hákarl - sfermentowany rekin, smakołyk z Islandii, byczy penis z Chin, casu marzu – ser owczy z Sardynii z żywymi larwami much, durian – azjatycki owoc o silnej, nieprzyjemnej woni, zupa z nietoperza z egzotycznej Mikronezji, czy nattō, japońska potrawa ze sfermentowanych nasion soi. Szwecję reprezentuje oczywiście sfermentowany śledź – surströmming, co ciekawe, są też uwielbiane przez Skandynawów różne wyroby na bazie lukrecji.

Wystawa będzie czynna do 27 stycznia 2019, następnie ruszy w dalszą drogę. Wstęp nie jest tani, co wynika z konieczności zapewnienia świeżości eksponatów, i wynosi 185 SEK od osoby.

Disgusting Food Museum to kolejny nietypowy projekt dr. Samuela Westa, osiadłego w Szwecji amerykańskiego psychologa. Kolejny, bowiem w czerwcu 2018 roku w Helsingborgu otwarto Muzeum Porażek - Museum of Failures, gdzie przedstawiono około 50 produktów, które z różnych względów nie spełniły nadziei, jakie w nich pokładano. Podobnie jak Disgusting Food Museum, Muzuem Porażek ma charakter wystawy czasowej – można ją oglądać także do stycznia 2019 roku.

Więcej: www.disgustingfoodmuseum.com

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2011 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.