2020-05-26
The Faroes(e): bedeker z Wysp Owczych
Nietypowe spojrzenie na archipelag i jego mieszkańców ...
więcej >>>

2020-05-25
Play zamiast WOW na islandzkim niebie
Tanie linie lotnicze już jesienią? ...
więcej >>>

2020-05-23
Finnair w opałach, ale…
Śpiewające stewardessy w oczekiwaniu na loty ...
więcej >>>

2020-05-21
Chiny udziałowcami Norwegiana
Ekspansja kapitałowa trwa ...
więcej >>>

2020-05-20
Spotkanie Rady Państw Morza Bałtyckiego
Konferencja on-line ministrów spraw zagranicznych ...
więcej >>>

2020-05-18
Jan Paweł II: 100-lecie urodzin
...
więcej >>>

2020-05-17
Norwegia: 17 maja - Dzień Konstytucji
206. rocznica wydarzenia z Eidsvoll ...
więcej >>>

2020-05-15
SAS i Norwegian: lot tylko w maseczce
Nowe przepisy od 17-18 maja 2020 ...
więcej >>>

2020-05-12
Dania: koło ratunkowe dla turystyki
Pomoc rządowa w wysokości 725 mln DKK dla branży ...
więcej >>>

2020-05-11
Bornholms Museum: wirtualne zwiedzanie
Darmowa podróż na Bornholm ...
więcej >>>

2020-05-09
Wyspy Owcze: startuje liga piłkarska
Niezbędnik fana farerskiego futbolu ...
więcej >>>

2020-05-08
III edycja festiwalu Nordic Talking
Wirtualne spotkanie miłośników Północy ...
więcej >>>

2020-05-07
8 maja: Store Bededag
Długi weekend w Danii, na Wyspach Owczych i Grenlandii ...
więcej >>>

2020-05-07
Visit Sweden: skracanie linii frontu
Cięcia w budżecie i zmiana orientacji ...
więcej >>>

2020-05-05
Wyspy Owcze na Nordic Talking
Wirtualny festiwal, 8-10 maja 2020 ...
więcej >>>

2020-05-04
Dania: 75. rocznica odzyskania wolności
Bornholm musiał czekać rok dłużej ...
więcej >>>

2020-05-02
Dzień Flagi, Dzień Polonii
Bierzmy przykład ze Skandynawów ...
więcej >>>

2020-05-01
Islandia: spadek liczby noclegów o połowę
Fatalny marzec dla branży hotelarskiej ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2018-10-29

Malmö: muzeum obrzydliwego jedzenia

Dla odważnych, do stycznia 2019

29 października 2018 roku w Slagthuset – budynku dawnej rzeźni, będącej obecnie centrum kulturalno-wystawowym w szwedzkim Malmö, otwarto wystawę najbardziej „niejadalnych” dań, funkcjonującą pod nazwą Disgusting Food Museum, czyli Muzeum Obrzydliwego Jedzenia.

Zgromadzono tu 80 potraw z całego świata, będących prawdziwym wyzwaniem dla zmysłów, a konkretnie – smaku, węchu i wzroku. Eksponaty są „interaktywne”, można je próbować , wąchać i dotykać. Na odważnych czekają hákarl - sfermentowany rekin, smakołyk z Islandii, byczy penis z Chin, casu marzu – ser owczy z Sardynii z żywymi larwami much, durian – azjatycki owoc o silnej, nieprzyjemnej woni, zupa z nietoperza z egzotycznej Mikronezji, czy nattō, japońska potrawa ze sfermentowanych nasion soi. Szwecję reprezentuje oczywiście sfermentowany śledź – surströmming, co ciekawe, są też uwielbiane przez Skandynawów różne wyroby na bazie lukrecji.

Wystawa będzie czynna do 27 stycznia 2019, następnie ruszy w dalszą drogę. Wstęp nie jest tani, co wynika z konieczności zapewnienia świeżości eksponatów, i wynosi 185 SEK od osoby.

Disgusting Food Museum to kolejny nietypowy projekt dr. Samuela Westa, osiadłego w Szwecji amerykańskiego psychologa. Kolejny, bowiem w czerwcu 2018 roku w Helsingborgu otwarto Muzeum Porażek - Museum of Failures, gdzie przedstawiono około 50 produktów, które z różnych względów nie spełniły nadziei, jakie w nich pokładano. Podobnie jak Disgusting Food Museum, Muzuem Porażek ma charakter wystawy czasowej – można ją oglądać także do stycznia 2019 roku.

Więcej: www.disgustingfoodmuseum.com

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.