Wśród typowo norweskich dań z ryb są i takie, które budzą kontrowersje, zwłaszcza wśród cudzoziemców. Przykładami są ryba ługowana - lutefisk, i ryba moczona w solance, gdzie przechodzi kilkumiesięczną fermentację - rakfisk.
W tej roli występuje pstrąg potokowy, a sama metoda jego przyrządzenia pochodzi jeszcze ze średniowiecza. Ponieważ chodzi o pstrągi słodkowodne, produkcja rakfisk rozwinęła się z dala od wybrzeża. Dziś jest to na tyle popularne danie, że doczekało się swojego festiwalu. Jest nim Norsk Rakfiskfestival, którego kolejna edycja odbędzie się w dniach 30.10.2014-1.11.2014 w Fagernes w Opplandzie, w którego okolicach działają producenci rakfisk. Roczna produkcja sfermentowanego pstrąga sięga 400 ton, z tego trzy zjadane są podczas festiwalu.
Rakfisk zwykle spożywa się na tradycyjnym placku lefse (z ziemniaków i mąki), z cebulką i śmietaną.
Więcej o festiwalu: www.rakfisk.no
Fot. Wikimedia.org
|