29 października 2018 roku w Slagthuset - budynku dawnej rzeźni, będącej obecnie centrum kulturalno-wystawowym w szwedzkim Malmö, otwarto wystawę najbardziej "niejadalnych" dań, funkcjonującą pod nazwą Disgusting Food Museum, czyli Muzeum Obrzydliwego Jedzenia.
Zgromadzono tu 80 potraw z całego świata, będących prawdziwym wyzwaniem dla zmysłów, a konkretnie - smaku, węchu i wzroku. Eksponaty są "interaktywne", można je próbować , wąchać i dotykać. Na odważnych czekają hákarl - sfermentowany rekin, smakołyk z Islandii, byczy penis z Chin, casu marzu - ser owczy z Sardynii z żywymi larwami much, durian - azjatycki owoc o silnej, nieprzyjemnej woni, zupa z nietoperza z egzotycznej Mikronezji, czy natt?, japońska potrawa ze sfermentowanych nasion soi. Szwecję reprezentuje oczywiście sfermentowany śledź - surströmming, co ciekawe, są też uwielbiane przez Skandynawów różne wyroby na bazie lukrecji.
Wystawa będzie czynna do 27 stycznia 2019, następnie ruszy w dalszą drogę. Wstęp nie jest tani, co wynika z konieczności zapewnienia świeżości eksponatów, i wynosi 185 SEK od osoby.
Disgusting Food Museum to kolejny nietypowy projekt dr. Samuela Westa, osiadłego w Szwecji amerykańskiego psychologa. Kolejny, bowiem w czerwcu 2018 roku w Helsingborgu otwarto Muzeum Porażek - Museum of Failures, gdzie przedstawiono około 50 produktów, które z różnych względów nie spełniły nadziei, jakie w nich pokładano. Podobnie jak Disgusting Food Museum, Muzuem Porażek ma charakter wystawy czasowej - można ją oglądać także do stycznia 2019 roku.
Więcej: www.disgustingfoodmuseum.com
|