2021-07-20
Grenlandia: komunikacja tylko za zaszczepionych
Sanitaryzm na największej wyspie świata ...
więcej >>>

2021-07-16
Prom Rostock – Visby – Nynäshamn
Hansa Destinations – nowa linia na Bałtyku ...
więcej >>>

2021-07-14
Norwegia: rekordowe ceny paliw
Kolejny ze skutków Covid-19 ...
więcej >>>

2021-07-11
Dania: największy zamek z piasku
Rekord świata pobity z nawiązką ...
więcej >>>

2021-07-08
Upały za kręgiem polarnym
Anomalie pogodowe w Skandynawii ...
więcej >>>

2021-07-06
Wyspy Owcze: ciekawostka dla filatelistów
Posta wycofuje ze sprzedaży znaczki z 2017 ...
więcej >>>

2021-06-29
Grenlandia: znalezisko z czasów zimnej wojny
Odkopano tajne duńskie archiwum strategiczne ...
więcej >>>

2021-06-26
SámiiLand expedition 2021
Dzień 60, 61 i 62 wyprawy (19-21 czerwca 2021) ...
więcej >>>

2021-06-25
Ålesund: Slinningsbålet 2021
W sobotę zapłonie największe ognisko świata ...
więcej >>>

2021-06-21
„Listy z Grenlandii. Na arktycznym szlaku”
Niezwykła książka Adama Jarniewskiego ...
więcej >>>

2021-06-20
Szwecja: seria niepokojących zdarzeń na E65
Kamienie zagrożeniem dla samochodów i kierowców ...
więcej >>>

2021-06-19
Barbara Gawryluk odznaczona przez Karola XVI Gustawa
Order Gwiazdy Polarnej za promocję szwedzkiej kultury ...
więcej >>>

2021-06-18
Bornholm: Folkemødet 2021
Największy festiwal polityczny w Skandynawii ...
więcej >>>

2021-06-16
Dania: obchody 100. rocznicy odzyskania Sønderylland
Prolongata uroczystości z powodu pandemii ...
więcej >>>

2021-06-13
AlsFynBroen: najdłuższy na świecie most dla rowerzystów
Czy powstanie rekordowa konstrukcja? ...
więcej >>>

2021-06-11
Szczecin: Dom Skandynawski otwarty
Wyjątkowe miejsce na mapie stolicy Pomorza Zachodniego ...
więcej >>>

2021-06-08
Kuchnia Szwecji w pigułce
Nowy E-book Ambasady Szwecji w Polsce ...
więcej >>>

2021-06-07
Tall Ships Races 2021: regat nie będzie
Szczecin bez wielkich żaglowców ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2021-06-08

Kuchnia Szwecji w pigułce

Nowy E-book Ambasady Szwecji w Polsce

Z okazji Święta Narodowego Szwecji, przypadającego 6 czerwca, Ambasada Szwecji w Warszawie wydała kulinarny e-book z przepisami kuchni szwedzkiej. O ich wybór zadbał Michał Godyń – szef kuchni w rezydencji ambasadora Szwecji.

Oprócz receptur na przyrządzenie takich klasyków, jak gravlax, köttbullar czy Pokusa Janssona, znajdziemy przepisy na wykorzystanie tego, co w kuchni często wędruje do kosza, a wszystko w duchu idei zero waste, czyli niemarnowania żywności. Przykładem są pszenne ślimaczki z nadzieniem z obierek z warzyw.

Przygotowane przez Michała Godynia przepisy podzielone są na działy „Na słono” i „Na słodko”. Uzupełniły je propozycje czterech kulinarnych blogerek. Całość prezentuje się wyjątkowo smakowicie, a przekonać się o tym można, pobierając e-book TUTAJ

Jeśli ktoś chciałby przejrzeć publikację on-line, dostępna jest ona na platformie Issue. Wystarczy kliknąć TUTAJ

Natomiast więcej informacji o Szwecji - nie tylko w sferze kulinariów - można znaleźć na facebookowym profilu Ambasady Szwecji „I cóż, że ze Szwecji”, dostępnym TUTAJ

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.