2022-09-26
Wyciek gazu na Nord Stream 2
Strefa zagrożenia wokół Bornholmu ...
więcej >>>

2022-09-24
Nordic Council Environment Prize 2022
Sześć nominowanych projektów ...
więcej >>>

2022-09-14
Współpraca Polska-Dania
Wizyty ministrów w Warszawie i na Bornholmie ...
więcej >>>

2022-09-12
Unity Line: Festiwal Podróżników
O Skandynawii na środku Bałtyku ...
więcej >>>

2022-09-08
Finlandia – ostatnia brama dla Rosjan
Zakaz wjazdu dla obywateli Federacji Rosyjskiej ...
więcej >>>

2022-09-03
Islandia: Arctic Festival 15-30 września 2022
Czeska promocja badań przyrody i kultury Arktyki ...
więcej >>>

2022-08-30
Bałtycki szczyt energetyczny z problemami
Odwołane spotkanie na Bornholmie ...
więcej >>>

2022-08-29
Pożar na promie MS „Stena Scandica”
Akcja ratunkowa na Bałtyku ...
więcej >>>

2022-08-18
UWAGA: 19-27 sierpnia - wydłużona realizacja zamówień
...
więcej >>>

2022-08-16
Co najbardziej irytuje norweskich turystów?
Drożyzna problemem numer 1 ...
więcej >>>

2022-08-08
Rekordowe przewozy przez Sund
Most i przeprawa promowa oblegane ...
więcej >>>

2022-08-02
Szwecja: koniec z hulajnogami na chodnikach
Nowe przepisy od września 2022 r. ...
więcej >>>

2022-07-29
Ólavsøka 2022
Narodowe święto Wysp Owczych ...
więcej >>>

2022-07-25
Jonas Vingegaard zwycięzcą Tour de France
Dania oszalała z radości! ...
więcej >>>

2022-07-21
Koniec strajku w SAS
Jest porozumienie z pilotami ...
więcej >>>

2022-07-07
Nexø Sandskulpturpark – park rzeźb z piasku
Nowa atrakcja Bornholmu ...
więcej >>>

2022-07-04
Podwójny numer "Zewu Północy"
Od Disko na Grenlandii po estońską wyspę Kihnu ...
więcej >>>

2022-06-27
„Z wiosłem i wiatrem. Kajakiem po wodach Północy”
Książka Zbigniewa Szwocha już dostępna ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2021-06-08

Kuchnia Szwecji w pigułce

Nowy E-book Ambasady Szwecji w Polsce

Z okazji Święta Narodowego Szwecji, przypadającego 6 czerwca, Ambasada Szwecji w Warszawie wydała kulinarny e-book z przepisami kuchni szwedzkiej. O ich wybór zadbał Michał Godyń – szef kuchni w rezydencji ambasadora Szwecji.

Oprócz receptur na przyrządzenie takich klasyków, jak gravlax, köttbullar czy Pokusa Janssona, znajdziemy przepisy na wykorzystanie tego, co w kuchni często wędruje do kosza, a wszystko w duchu idei zero waste, czyli niemarnowania żywności. Przykładem są pszenne ślimaczki z nadzieniem z obierek z warzyw.

Przygotowane przez Michała Godynia przepisy podzielone są na działy „Na słono” i „Na słodko”. Uzupełniły je propozycje czterech kulinarnych blogerek. Całość prezentuje się wyjątkowo smakowicie, a przekonać się o tym można, pobierając e-book TUTAJ

Jeśli ktoś chciałby przejrzeć publikację on-line, dostępna jest ona na platformie Issue. Wystarczy kliknąć TUTAJ

Natomiast więcej informacji o Szwecji - nie tylko w sferze kulinariów - można znaleźć na facebookowym profilu Ambasady Szwecji „I cóż, że ze Szwecji”, dostępnym TUTAJ

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.