2022-05-21
PostNord: seria z "underjordiske"
Mityczny ludek z Bornholmu na duńskich znaczkach ...
więcej >>>

2022-05-20
Archeobalt: konferencja w Gdańsku
Podsumowanie projektu związanego z archeoturystyką ...
więcej >>>

2022-05-13
Dania: obchody Store Bededag
Hveder - kulinarna tradycja związana ze świętem ...
więcej >>>

2022-05-12
Kopenhaga: 125 lat Glyptoteki
Jubileusz z piwnym akcentem ...
więcej >>>

2022-05-11
Szczecin: Dni Skandynawskie 2022
Ruszyła 8. edycja spotkań poświęconych Północy ...
więcej >>>

2022-05-10
Szczecin: Jens Gustafsson trenem Pogoni
Szwedzki szkoleniowiec poprowadzi Portowców ...
więcej >>>

2022-05-04
Lofoty: będzie „opłata klimatyczna”?
Obawa przed nasileniem ruchu turystycznego ...
więcej >>>

2022-05-02
Dzień Flagi, Dzień Polonii
Bierzmy przykład ze Skandynawów ...
więcej >>>

2022-04-30
Storskog: Norwegia zamyka dla towarów granicę z Rosją
Sankcje także w norweskich portach ...
więcej >>>

2022-04-28
Szantaż gazowy: odmowa Finlandii
Finowie nie będą płacić w rublach ...
więcej >>>

2022-04-24
Christiansø 15. parkiem przyrody w Danii
Miniarchipelag koło Bornholmu z nowym statusem ...
więcej >>>

2022-04-21
Ystad: świetne wyniki portu
Wzrost obrotów mimo pandemii ...
więcej >>>

2022-04-19
Bispebjerg Kirkegård: kwitną wiśnie
Słynna atrakcja Kopenhagi ...
więcej >>>

2022-04-15
Spokojnej Wielkanocy
...
więcej >>>

2022-04-14
Rosjanie opuszczają Bornholm, Duńczycy przybywają
1946: archiwalny film z końca okupacji wyspy ...
więcej >>>

2022-04-10
Gækkebrev, czyli list-psikus
Wielkanocna tradycja Danii ...
więcej >>>

2022-04-08
Esbjerg: wyładunek wojsk USA
Duński port centrum logistyki wojskowej? ...
więcej >>>

2022-04-04
Dania wyśle 800 żołnierzy na Łotwę
Działania w ramach tarczy NATO ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2021-12-15

Szwedzkie specjały na Boże Narodzenie

Ambasada Szwecji: bezpłatny e-book z przepisami

W związku ze zbliżającymi się świętami, Ambasada Szwecji przygotowała kolejny e-book z przepisami kuchni szwedzkiej. Publikacja przybliża klasyczne, najchętniej podawane w okresie Bożego Narodzenia szwedzkie specjały, choć niektóre z nich serwowane są także przy okazji Wielkanocy czy Midsommaru.

Wśród nich znalazły się takie przysmaki, jak Pokusa Janssona, bułeczki kardamonowe lussekatter, łosoś podany jako gravlax, mięsne köttbullar czy grzaniec glögg, bez którego trudno sobie wyobrazić grudniowe wieczory.

Przepisy przygotował Michał Godyń – szef kuchni w warszawskiej rezydencji ambasadora Szwecji. Warto dodać, że recepturom towarzyszą porady, pomagające w zagospodarowaniu resztek produktów czy składników – wszystko w duchu „zero waste”, czyli niemarnowania żywności.

Dania są wielce smakowite i nietrudne do przygotowania. Poniżej prezentujemy pochodzący z tej publikacji wykaz produktów, niezbędnych do przyrządzenia słynnej Pokusy Janssona:

Składniki (4 porcje):
• 1 puszka (125 g) filetów z sardeli (dobrze
sprawdzą się Anchovis Helskie w zalewie
korzennej)
• 2 cebule
• 8 ziemniaków
• 300 ml słodkiej śmietany (może być kremówka)
• zalewa z filetów z sardeli
• 50 ml bułki tartej
• 2 łyżki masła

Opis przygotowania, podobnie jak receptury pozostałych dań można znaleźć w bezpłatnym e-booku, udostępnionym przez Ambasadę Szwecji.

Wystarczy kliknąć tutaj: SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE

Więcej informacji o Szwecji można znaleźć na profilu Ambasady Szwecji na Facebooku: I cóż, że ze Szwecji”

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.