2024-06-10
Wyspy Owcze - koniec strajku!
Największy od 20 lat protest płacowy zakończony ...
więcej >>>

2024-06-08
Finlandia: Narodowy Dzień Sauny
Imprezy z sauną w tle ...
więcej >>>

2024-06-06
Unity Line: nocny rejs taniej
Kabiny tańsze nawet o 30% ...
więcej >>>

2024-06-06
Święto narodowe Szwecji
Upamiętnienie koronacji Gustawa Wazy ...
więcej >>>

2024-06-05
Święto narodowe Danii
Dzień Konstytucji - Grundlovsdag ...
więcej >>>

2024-06-03
Wyspy Owcze: strajk paraliżuje archipelag
Brak paliwa, puste półki, problemy turystów ...
więcej >>>

2024-06-02
Halla Tómasdóttir – nowy prezydent Islandii
Najlepsza z 12 kandydatów ...
więcej >>>

2024-05-30
Islandia: piąta erupcja pod Grindavíkiem
Znów niespokojnie na półwyspie Reykjanes ...
więcej >>>

2024-05-29
Saamowie pozywają Szwecję
Wioski z Västerbotten i Norrboten kontra Sztokholm ...
więcej >>>

2024-05-27
The Tall Ships Races 2024
Wielkie regaty na Bałtyku z finałem w Szczecinie ...
więcej >>>

2024-05-23
Finnair: więcej lotów za koło polarne
Rovaniemi i Tromsø bardziej dostępne ...
więcej >>>

2024-05-17
Norwegia: 17 maja - Dzień Konstytucji
210. rocznica wydarzenia z Eidsvoll ...
więcej >>>

2024-05-16
SAS: zimą częściej na Północ
Nowe trasy za koło polarne ...
więcej >>>

2024-05-11
Zorza polarna nad Polską
Nadzwyczajna aktywność Słońca ...
więcej >>>

2024-05-09
X Dni Skandynawskie w Szczecinie
Biznes z Północy na Pomorzu Zachodnim ...
więcej >>>

2024-05-06
Płock: podsumowanie XII Festiwalu Zorzy Polarnej
22 aktywności i ponad 3200 uczestników ...
więcej >>>

2024-04-30
Szwecja: Valborgsmässoafton
Noc Walpurgii w Skansenie ...
więcej >>>

2024-04-29
„Opadające liście” – pokaz filmu Akiego Kaurismäkiego
Fiński kandydat do Oscara w Poznaniu ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2021-12-15

Szwedzkie specjały na Boże Narodzenie

Ambasada Szwecji: bezpłatny e-book z przepisami

W związku ze zbliżającymi się świętami, Ambasada Szwecji przygotowała kolejny e-book z przepisami kuchni szwedzkiej. Publikacja przybliża klasyczne, najchętniej podawane w okresie Bożego Narodzenia szwedzkie specjały, choć niektóre z nich serwowane są także przy okazji Wielkanocy czy Midsommaru.

Wśród nich znalazły się takie przysmaki, jak Pokusa Janssona, bułeczki kardamonowe lussekatter, łosoś podany jako gravlax, mięsne köttbullar czy grzaniec glögg, bez którego trudno sobie wyobrazić grudniowe wieczory.

Przepisy przygotował Michał Godyń - szef kuchni w warszawskiej rezydencji ambasadora Szwecji. Warto dodać, że recepturom towarzyszą porady, pomagające w zagospodarowaniu resztek produktów czy składników - wszystko w duchu "zero waste", czyli niemarnowania żywności.

Dania są wielce smakowite i nietrudne do przygotowania. Poniżej prezentujemy pochodzący z tej publikacji wykaz produktów, niezbędnych do przyrządzenia słynnej Pokusy Janssona:

Składniki (4 porcje):
? 1 puszka (125 g) filetów z sardeli (dobrze
sprawdzą się Anchovis Helskie w zalewie
korzennej)
? 2 cebule
? 8 ziemniaków
? 300 ml słodkiej śmietany (może być kremówka)
? zalewa z filetów z sardeli
? 50 ml bułki tartej
? 2 łyżki masła

Opis przygotowania, podobnie jak receptury pozostałych dań można znaleźć w bezpłatnym e-booku, udostępnionym przez Ambasadę Szwecji.

Wystarczy kliknąć tutaj: SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE

Więcej informacji o Szwecji można znaleźć na profilu Ambasady Szwecji na Facebooku: I cóż, że ze Szwecji"

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.