2024-04-23
Eckerö Line: 30 lat na Bałtyku
Linie Tallin-Helsinki i Muuga-Vuosaari ...
więcej >>>

2024-04-21
Pomoc dla Ani i Konrada Jantz
Odpis z podatku wsparciem dla dzielnego małżeństwa ...
więcej >>>

2024-04-18
Niespodzianka od Unity Line: 50% rabatu!
Za 98 zł do Szwecji ...
więcej >>>

2024-04-17
Pożar w budynku Børsen – kopenhaskiej Giełdy
Dramat w stolicy Danii ...
więcej >>>

2024-04-16
"Kalevala" wyróżniona przez Unię Europejską
European Heritage Label dla Finów ...
więcej >>>

2024-04-12
Tragedia w Sztokholmie
Polak zamordowany przez nastolatków ...
więcej >>>

2024-04-06
Uniwersytet Gdański: Dni kultury norweskiej
Konferencja naukowa z udziałem publiczności ...
więcej >>>

2024-04-05
Finnlines: prom Malmö - Świnoujście
Otwarcie nowego połączenia Szwecja - Polska ...
więcej >>>

2024-04-03
Wiosenny rabat w Unity Line
15% zniżki na rejsy do Szwecji ...
więcej >>>

2024-04-02
Finnair: Wrocław – Helsinki
Nowe połączenie z Finlandią ...
więcej >>>

2024-03-29
Spokojnej i radosnej Wielkanocy!
...
więcej >>>

2024-03-27
Ludność Wysp Owczych
Dane na dzień 1 lutego 2024 ...
więcej >>>

2024-03-20
Nordyckie opowieści
Książka o legendach z Islandii, Norwegii i Wysp Owczych ...
więcej >>>

2024-03-17
Grindavík: erupcja po raz czwarty
Ewakuacja Blue Lagoon ...
więcej >>>

2024-03-11
Bornholmslinjen: rekord przewozów
Ponad 2 miliony pasażerów rok do roku ...
więcej >>>

2024-03-08
Szwecja dołącza do NATO
Wielki dzień dla Szwedów i sojuszu ...
więcej >>>

2024-03-07
Skandynawia na targach ITB 2024
Berlin: największe targi turystyczne na świecie ...
więcej >>>

2024-03-05
Konkurs Scandlines i Zewu Północy
Nagroda: rejs promem Scandlines ...
więcej >>>

archiwum wiadomości  

2021-12-15

Szwedzkie specjały na Boże Narodzenie

Ambasada Szwecji: bezpłatny e-book z przepisami

W związku ze zbliżającymi się świętami, Ambasada Szwecji przygotowała kolejny e-book z przepisami kuchni szwedzkiej. Publikacja przybliża klasyczne, najchętniej podawane w okresie Bożego Narodzenia szwedzkie specjały, choć niektóre z nich serwowane są także przy okazji Wielkanocy czy Midsommaru.

Wśród nich znalazły się takie przysmaki, jak Pokusa Janssona, bułeczki kardamonowe lussekatter, łosoś podany jako gravlax, mięsne köttbullar czy grzaniec glögg, bez którego trudno sobie wyobrazić grudniowe wieczory.

Przepisy przygotował Michał Godyń - szef kuchni w warszawskiej rezydencji ambasadora Szwecji. Warto dodać, że recepturom towarzyszą porady, pomagające w zagospodarowaniu resztek produktów czy składników - wszystko w duchu "zero waste", czyli niemarnowania żywności.

Dania są wielce smakowite i nietrudne do przygotowania. Poniżej prezentujemy pochodzący z tej publikacji wykaz produktów, niezbędnych do przyrządzenia słynnej Pokusy Janssona:

Składniki (4 porcje):
? 1 puszka (125 g) filetów z sardeli (dobrze
sprawdzą się Anchovis Helskie w zalewie
korzennej)
? 2 cebule
? 8 ziemniaków
? 300 ml słodkiej śmietany (może być kremówka)
? zalewa z filetów z sardeli
? 50 ml bułki tartej
? 2 łyżki masła

Opis przygotowania, podobnie jak receptury pozostałych dań można znaleźć w bezpłatnym e-booku, udostępnionym przez Ambasadę Szwecji.

Wystarczy kliknąć tutaj: SZWEDZKIE PRZEPISY BOŻONARODZENIOWE

Więcej informacji o Szwecji można znaleźć na profilu Ambasady Szwecji na Facebooku: I cóż, że ze Szwecji"

wcześniejszy news archiwum wiadomości

  © 2002-2019 by PCIT TRAMP, Szczecin      Opieka techniczna: IKSik.net
Ta strona używa ciasteczek (ang. cookies) w celu umożliwienia składania zamówień oraz do badania oglądalności strony.
Aby dowiedzieć się czym są ciasteczka odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl
Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie ciasteczek na tej stronie, zablokuj je w opcjach Twojej przeglądarki internetowej.